4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g masła cynamon do posypania Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka – osobno żółtka i białka 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek jogurtu naturalnego około 650g umytych śliwek (najlepiej węgierek) Kruszonka: 1. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-65 minut (jeśli śliwki puszczą dużo soku i będzie go widać na wierzchu ciasta, proszę piec dłużej o 5-10 minut). Podczas pieczenia śliwki mogą puścić dużo soku, ale proszę się tym nie przejmować, tylko piec trochę dłużej, ciasto i tak się uda. 3. Na maślaną masę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i jogurt, wymieszać (powstanie dość gęste ciasto). Przepis jest na sporą blaszkę, a ciasta jest niedużo, dlatego ciasto po upieczeniu jest dosyć cienkie. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. 4. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać je w ciasto. Następnie dodać żółtka i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu, posypać kruszonką i cynamonem. 5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35cm, wyrównać.