Sernik chałwowy z pastą Tahini

Ciasta
09.02.2017 13:31
Sernik chałwowy z pastą Tahini

Przepis wart wypróbowania! SERNIK CHAŁWOWY Z PASTĄ SEZAMOWĄ TAHINI (przepis na formę 24 x 40 cm) Składniki: na spód: 300 g ciastek zbożowych (użyłam ciastek w polewie czekoladowej) 100 g masła na masę serową: 1 kg sera twarogowego 250 g serka mascarpone 3 łyżki kwaśnej śmietany 4 jajka 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej kilka kropel aromatu waniliowego 300 g pasty sezamowej Tahini Wykonanie: Ciasteczka rozdrabniamy na piasek, mieszamy z miękkim masłem. Gotową masę serową przelewamy na podpieczony spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (bez termoobiegu) przez około godzinę (wierzch powinien być ścięty). Sernik z chałwą Uwielbiam chałwę i serniki, dlatego prezentuję Wam już kolejny przepis (po serniku z chałwą i bakaliami), który łączy te dwa smaki. To dlatego, że po upieczeniu sernik wygląda na klasyczny, a po pierwszym kęsie zaskakuje nietypowym smakiem. Swój smak zawdzięcza dodatkowi pasty sezamowej, która zamienia zwykły sernik w przysmak o smaku chałwy. Inspirację znalazłam na blogu “Moje Wypieki, lecz co-nieco przerobiłam i zmieniłam ilość składników, bo potrzebowałam dużej ilości sernika. Ubijamy na niskich obrotach do momentu połączenia składników w jednolitą masę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://wiszniowka.pl/sernik-chalwowy-pasta-sezamowa-tahini/

Wiszniówka