Składniki na 3 porcje mrożonego jogurtu: 500 g truskawek 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego Przygotowanie: Truskawki i jogurt umieszczamy w misie blendera i miksujemy całość na gładką masę. Podczas chłodzenia przez pierwsze 2-3 godziny, co jakiś czas mieszamy jogurt w pojemnikach, aby nie wytworzyły się w masie jogurtowej kryształki lodu. Ponieważ truskawki mają w sobie wodę, musimy je zmiksować z jogurtem na gładką masę, potem podczas mrożenia kilka razy przemieszać, aby nie wytrąciły się kryształki lodu. Na upały nie ma nic lepszego niż domowe lody, lody wodne z owocami czy mrożony jogurt owocowy. Często mrożę też sam jogurt z dodatkiem soku z cytryny i odrobiny cukru pudru. Jak chcecie by jogurt z owocami był bardziej kremowy i przypominał lody, polecam dodać jeszcze śmietankę kremową 30%. Ja mroziłam w szklanych pojemnikach, w których można podać jogurt po zamrożeniu.