- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 120 min
Składniki
Składniki na biszkopt (średnia blacha):
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki tortowej
- 6 łyżek cukru
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody przegotowanej.
Przygotowanie biszkoptu:
Ubić pianę z białek dodając szczyptę soli. W trakcie ubijania stopniowo wsypywać cukier. Dodawać stopniowo żółtka, wodę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia mieszając delikatnie aby ciasto nie opadło.
Przygotowaną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie rozprowadzić masę. Piec w temperaturze 180 stopni C 20-30 min. lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie czysty.
Składniki na piankę:
- 1 galaretka wiśniowa
- 0.5 litra śmietany 30% zimnej z lodówki
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Gdy galaretka będzie tężeć (trzeba wyczuć ten moment) możemy ubić dopiero śmietanę i dodać tężejącą galaretkę.
Pozostałe składniki:
-2 galaretki truskawkowe
-ok. 0.5 kg truskawek
Przepis
Ciasto wymaga od nas prawidłowego rozplanowania w czasie, z powodu czasu tężenia galaretek.
Napiszę więc, jak ja to ciasto przygotowuję.
I etap - pieczenie biszkoptu a w międzyczasie przygotowanie galaretek.
II etap - upieczony biszkopt kroimy wzdłuż na połowę ostrym nożem, tak aby powstały dwa równe placki. Spodnią część wykładamy świeżo przygotowaną pianką z galaretki i bitej śmietany, następnie przykrywamy drugą częścią biszkoptu i lekko dociskamy aby pianka była równomiernie rozprowadzona. Tak przygotowane ciasto należy schłodzić.
III etap – wyłożenie wierzchu ciasta truskawkami i zalanie tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki i czekamy … To najgorszy moment, bo chciało by się już je zjeść ;)
Smacznego….