CIASTO KAWOWO - KRÓWKOWE Z NUTĄ CZERWONEJ PORZECZKI

Katarzyna
Ciasta
25.06.2016 19:10
CIASTO KAWOWO - KRÓWKOWE Z NUTĄ CZERWONEJ PORZECZKI

Składniki

Biszkopt:

1 3/4 szklanki mąki pszennej krupczatki

6 jajek

¾ szklanki cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Masa krówkowa:

puszka masy krówkowej

330 ml śmietanki kremówki bardzo mocno schłodzonej

+ około 250 g posiekanych orzechów włoskich

Bita śmietana z porzeczką:

330 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej

około 250 g czerwonej porzeczki

2 opakowania śmietan – fixu

Przepis

Białka ubijam z połową cukru, dodaję żółtka i resztę cukru.

Ubijając dodaję przesianą mąkę – stopniowo! razem z proszkiem

do pieczenia i kawą (proszek).

Blachę (36 x 23 cm) smaruję margaryną lub wykładam tylko

papierem do pieczenia.

Piekę w nagrzanym piekarniku w 180 C przez 30 min.

Biszkopt wyciągam z blachy dopiero, gdy przestygnie.

Kremówkę ubijam na sztywno.

Dodaję masę krówkową i mieszam na jednolitą masę.

(orzechy potrzebne będą do posypania,

gdy będę przekładać między blatami)

Śmietanę chwilę ubijam, po czym dodaję śmietan fix i mieszam.

Na samym końcu, gdy śmietana będzie dobrze ubita,

dodaję owoce i dokładnie mieszam.

Na dno formy daję jeden blat biszkoptu.

Na niego wykładam masę krówkową, posypuję wierzch orzechami.

Na nie układam kolejny blat biszkoptu.

Na wierzch równomiernie rozkładam masę z bitą śmietaną

i porzeczkami.

Ciasto należy dobrze schłodzić,

by masy stały się zbite i ciasto otrzymało

odpowiednią konsystencję :)