Składniki
Biszkopt:
1 3/4 szklanki mąki pszennej krupczatki
6 jajek
¾ szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Masa krówkowa:
puszka masy krówkowej
330 ml śmietanki kremówki bardzo mocno schłodzonej
+ około 250 g posiekanych orzechów włoskich
Bita śmietana z porzeczką:
330 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
około 250 g czerwonej porzeczki
2 opakowania śmietan – fixu
Przepis
Białka ubijam z połową cukru, dodaję żółtka i resztę cukru.
Ubijając dodaję przesianą mąkę – stopniowo! razem z proszkiem
do pieczenia i kawą (proszek).
Blachę (36 x 23 cm) smaruję margaryną lub wykładam tylko
papierem do pieczenia.
Piekę w nagrzanym piekarniku w 180 C przez 30 min.
Biszkopt wyciągam z blachy dopiero, gdy przestygnie.
Kremówkę ubijam na sztywno.
Dodaję masę krówkową i mieszam na jednolitą masę.
(orzechy potrzebne będą do posypania,
gdy będę przekładać między blatami)
Śmietanę chwilę ubijam, po czym dodaję śmietan fix i mieszam.
Na samym końcu, gdy śmietana będzie dobrze ubita,
dodaję owoce i dokładnie mieszam.
Na dno formy daję jeden blat biszkoptu.
Na niego wykładam masę krówkową, posypuję wierzch orzechami.
Na nie układam kolejny blat biszkoptu.
Na wierzch równomiernie rozkładam masę z bitą śmietaną
i porzeczkami.
Ciasto należy dobrze schłodzić,
by masy stały się zbite i ciasto otrzymało
odpowiednią konsystencję :)