CIASTO Z RABARBAREM I CZERWONĄ PORZECZKĄ NA MAŚLANCE

Krzysztof
03.07.2014 13:37
CIASTO Z RABARBAREM I CZERWONĄ PORZECZKĄ NA MAŚLANCE

Przepis

Kolejne ciasto z rabarbarem w roli głównej.

Tym razem towarzyszy mu czerwona porzeczka.

Te drobne soczyste kuleczki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Zawierają duże ilości witaminy C, potas, wapń i fosfor.

Polecam również inne przepisy na ciasta z rabarbarem:

* ciasto z rabarbarem truskawkami i maślanką

*kruche ciasto z rabarbarem

*ciasteczka serowe z rabarbarem

*rabarbarowe ciasto z maślanką

Składniki:

7-8 łodyg rabarbaru

250-300g czerwonej porzeczki

kostka masła

10 łyżek maślanki

2 szklanki pszennej mąki

5 jajek

szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

parę kropli aromatu waniliowego

cukier puder do posypania

W mikserze zmiksowałam na białą masę,

miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym.

Wkropiłam aromat waniliowy.

Dodawałam jajka.

Stopniowo wlewałam maślankę, cały czas miksując.

Następnie wsypywałam mąkę i proszek do pieczenia.

Miksowałam, aż powstała puszysta masa.

Wylałam ją na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.

Rabarbar pokroiłam na małe kawałki i posypałam cukrem.

Układałam go na cieście.

Wsypałam następnie drugi owoc, czyli czerwoną porzeczkę.

Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika

i piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Gdy przestygło posypałam je cukrem pudrem.

Smacznego!