Przepis
Kolejne ciasto z rabarbarem w roli głównej.
Tym razem towarzyszy mu czerwona porzeczka.
Te drobne soczyste kuleczki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Zawierają duże ilości witaminy C, potas, wapń i fosfor.
Polecam również inne przepisy na ciasta z rabarbarem:
* ciasto z rabarbarem truskawkami i maślanką
*kruche ciasto z rabarbarem
*ciasteczka serowe z rabarbarem
*rabarbarowe ciasto z maślanką
Składniki:
7-8 łodyg rabarbaru
250-300g czerwonej porzeczki
kostka masła
10 łyżek maślanki
2 szklanki pszennej mąki
5 jajek
szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
parę kropli aromatu waniliowego
cukier puder do posypania
W mikserze zmiksowałam na białą masę,
miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym.
Wkropiłam aromat waniliowy.
Dodawałam jajka.
Stopniowo wlewałam maślankę, cały czas miksując.
Następnie wsypywałam mąkę i proszek do pieczenia.
Miksowałam, aż powstała puszysta masa.
Wylałam ją na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Rabarbar pokroiłam na małe kawałki i posypałam cukrem.
Układałam go na cieście.
Wsypałam następnie drugi owoc, czyli czerwoną porzeczkę.
Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika
i piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy przestygło posypałam je cukrem pudrem.
Smacznego!