Polecam ☺ SKŁADNIKI (4 lody na patyku, o wymiarach: 9,5x5 cm ): - 2 duże i bardzo miękkie awokado (ok. 300 samego miąższu, bez skóry i pestki) - 90 ml melasy z karobu (ok. 1/3 szklanki) - 60 g karobu w proszku (ok. 6 łyżek) - 1/4 łyżeczki suszonej wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie) - gorzka czekolada (50-100 g) i posiekana suszona morwa (do polewy, opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Awokado obieramy i wrzucamy do blendera, dodajemy karob w proszku i w płynie, wanilię i miksujemy na gładko. 6 tbsp) - 1/4 tsp dried vanilla or seeds from 1 vanilla pod (optional) - dark chocolate (50-100 g) and chopped dried mulberries (for coating, optional) PREPARATION: Peel the avocado, remove the stones and toss the pulp into the blender, add carob powder with carob molasses, vanilla, and blend until smooth. Bo gdy połączymy je z dodatkami takimi jak karob lub kakao i ulubionym słodzidłem, zamienia się ono w rozpustny, czekoladowy, maślany krem, i gdy następnie ten krem zamrozimy, otrzymamy bardzo czekoladowe, słodkie i niezwykle kremowe lody. And today I would like to show you this second version, for one of the simplest and one of the best, vegan, chocolate ice-cream Ive eaten and made so far. You only need 3 basic ingredients to make them: very ripe, soft avocado, carob powder and carob molasses. Mało tego, do ich wykonania potrzebne Wam są tylko 3 produkty: bardzo miękkie, dojrzałe awokado, karob w proszku i melasa z karobu. When you blend it with carob or cocoa and a sweetener, you get a lovely, chocolate, buttery cream, and when you freeze that cream, you get a sweet & creamy ice-cream. I jeśli, będąc na diecie wegańskiej, tęsknicie czasem do czekoladowych lodów na patyku, które niestety ciężko kupić w wersji roślinnej w większości sklepów, to spróbujcie koniecznie tych. Im sure, you will love them and forget about any other, store-bought ones ;) Cause not only that, they taste just as good , as those ready-made, their list of ingredients is much more better ☺ INGREDIENTS (4 ice-lollys): - 2 large and very soft avocados (300 g avocado pulp, after the stone and skin removed) VEGAN CAROB ICE-CREAM POPSICLES, ONLY 3 INGREDIENTS Prostą bazą do wykonania dobrych wegańskich lodów mogą być zamrożone banany lub inne owoce, schłodzone mleko kokosowe, namoczone orzechy nerkowca, oraz awokado. Opcjonalnie dodajemy polewę i posypkę z suszonej morwy. Lody przechowujemy w woreczku strunowym w zamrażarce do 2 miesięcy. Opcjonalnie, można je też wzbogacić o polewę z gorzkiej czekolady i posiekanej morwy, ale nie jest ona konieczna, bo już bez niej wychodzą bardzo dobre. Przedstawiona przeze mnie wersja jest na patyku, jeśli nie macie foremek, to masę można zamrozić, a potem, po wyjęciu z zamrażarki chwilę odczekać przed zjedzeniem, aż lekko zmięknie.