- Czas gotowania: 50 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Składniki:
1 kubeczek gęstego jogurtu naturalnego (220 g)
2 kubeczki cukru trzcinowego *
1 kubeczek oleju
3 jaja
2 kubeczki mąki orkiszowej białej typ 720
1 kubeczek orkiszowej razowej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1 cytryny
Dodatkowo:
400 – 500 g truskawek**
cukier puder
Przepis
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Prostokątną formę o wymiarach ok. 33 x 23 cm wysmarować masłem.
Należy pamiętać, aby wszystkie składniki zajmowały w kubeczku tyle samo miejsca co jogurt.
Do jednej miski przesiać suche składniki (mąkę orkiszową białą i razową, proszek do pieczenia) całość wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajka, jogurt, cukier trzcinowy, skórkę cytrynową, olej – wymieszać. Płynne składniki mieszać widelcem lub trzepaczką rózgową. Tego ciasta nie trzeba ani ubijać, ani mocno ucierać, podobnie jak ciasto na muffiny, wystarczy połączyć wszystkie składniki.
Masę jajeczna wymieszać z przesiana mąką.
Ciasto, które jest dość płynne, przełożyć do formy. Na wierzchu układać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 – 50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Jeśli ciasto będzie się zbytnio rumienić można przykryć je folią aluminiową.
Ciasto truskawkowe przed podaniem posypać cukrem pudrem.