Ciasto kubeczkowe z truskawkami

Iza
Ciasta
22.06.2016 21:37
Ciasto kubeczkowe z truskawkami
  • Czas gotowania: 50 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Składniki:

1 kubeczek gęstego jogurtu naturalnego (220 g)

2 kubeczki cukru trzcinowego *

1 kubeczek oleju

3 jaja

2 kubeczki mąki orkiszowej białej typ 720

1 kubeczek orkiszowej razowej

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

skórka starta z 1 cytryny

Dodatkowo:

400 – 500 g truskawek**

cukier puder

Przepis

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Prostokątną formę o wymiarach ok. 33 x 23 cm wysmarować masłem.

Należy pamiętać, aby wszystkie składniki zajmowały w kubeczku tyle samo miejsca co jogurt.

Do jednej miski przesiać suche składniki (mąkę orkiszową białą i razową, proszek do pieczenia) całość wymieszać.

Do drugiej miski wbić jajka, jogurt, cukier trzcinowy, skórkę cytrynową, olej – wymieszać. Płynne składniki mieszać widelcem lub trzepaczką rózgową. Tego ciasta nie trzeba ani ubijać, ani mocno ucierać, podobnie jak ciasto na muffiny, wystarczy połączyć wszystkie składniki.

Masę jajeczna wymieszać z przesiana mąką.

Ciasto, które jest dość płynne, przełożyć do formy. Na wierzchu układać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 – 50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Jeśli ciasto będzie się zbytnio rumienić można przykryć je folią aluminiową.

Ciasto truskawkowe przed podaniem posypać cukrem pudrem.