Składniki ciasto (ok. 100 małych pierogów)650 g mąki typ 50070 g masła400 ml gorącej wody (ok. 90 stC)szczypta soliSkładniki pozostałe:500 g truskawek3 łyżki mąki ziemniaczanejcukier puderjogurt greckilistki miętyWykonanie:Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W międzyczasie pokroić truskawki tak aby łatwo się nimi faszerowało (w zależności od wielkości truskawki i przewidywanej wielkości pieroga). Ciasto podzielić na ok. 5 części- rozwałkować, podsypywać mąką aby się nie przykleiło. Gotować we wrzącej wodzie- ok. 2-3 minuty po wypłynięciu na wierzch. Następnie najlepiej przykryć ścierką i odstawić na ok. 20 minut.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/pierogi-z-truskawkami-delikatne-maslane.html