Lukrowy torcik rabarbarowy z orzechami

Katarzyna
Ciasta
10.05.2018 12:19
Lukrowy torcik rabarbarowy z orzechami

Składniki na ciasto:25 dag mąki,12,5 dag masła,2 żółtka,1 łyżka smalcu,½ łyżeczki proszku do pieczenia,3 łyżki zimnej wody,2 łyżki cukru pudru,2 łyżki kwaśnej śmietany,tłuszcz do formy,wiórki do formy. Wykonanie lukru: Cukier wymieszać z wrzącym mlekiem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i ucierać przez chwilę do utworzenia się jednolitej masy. Składniki na nadzienie:75 dag rabarbaru,1 szklanka cukru,1 cukier waniliowy,10 dag orzechów włoskich. Składniki na lukier:3 łyżki mleka,½ szklanki cukru,1 cukier waniliowy,1 łyżeczka soku z cytryny. Ciasto wyjąć, posypać połową potłuczonych orzechów, nałożyć marmoladę rabarbarową, posypać resztą orzechów i pokrasić lukrem. Nakłuć widelcem w kilku miejscach , wstawić do nagrzanego piekarnika na 250 stopni i podpiec spód do zrumienienia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/lukrowy-torcik-rabarbarowy-z-orzechami.html