Ziemniaki duszone z kiełbaską i warzywami

Dagmara
Obiad
14.02.2016 9:54
Ziemniaki duszone z kiełbaską i warzywami

Składniki: 1 łyżka smalcu 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w łódeczki 1 marchewka, obrana i pokrojona w krążki 1 burak, obrany i pokrojony w cienkie łódeczki 3 cebule, pokrojone w ósemki 250 g kiełbasy podwawelskiej, pokrojonej w krążki 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę pęczek koperku pęczek natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz Do podania: Wszystkie składniki układamy ciasno warstwami: smalec, połowa ziemniaków, szczypta soli i pieprzu, połowa cebuli, kiełbasa i boczek, marchewka, burak, druga połowa ziemniaków, szczypta soli i pieprzu, druga połowa cebuli. Tradycyjnie danie to przygotowywane jest w żeliwnym naczyniu zakręcanym na śrubę i pieczone nad ogniskiem, ja jednak chciałam Wam pokazać że można je przygotować również w warunkach domowych i nadal jest doskonałe :) Dusimy na małym ogniu (u mnie na 3 z 9) przez 1,5 godziny, aż warzywa zmiękną. Na wierzch kładziemy pęczek koperku i natki pietruszki, całość szczelnie przykrywamy folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2016/02/ziemniaki-duszone-z-kiebaska-i-warzywami.html