Wszystkie składniki zaczynu dokładnie wymieszać w misce, przykryć szczelnie miskę folią lub zawinąć w reklamówkę i zostawić w ciepłym miejscu na 8-12 godzin (najlepiej na noc). Ciasto: 400 g mąki żytniej, typ 720 330 ml letniej wody 2 łyżeczki melasy (niekoniecznie) cały zaczyn 10 g soli cebula karmelizowana W dużej misce wymieszać zaczyn z wodą i melasą, dodać mąkę, cebulę i sól. Cebula karmelizowana: 1 duża cebula 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu balsamicznego (niekoniecznie) Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Wyrównać powierzchnię ciasta mokrą łyżką lub dłonią, przykryć formę ściereczką lub zawinąć w folię i zostawić do wyrośnięcia na 8-12 godzin. Pomysł inspirowany przepisem z blogu Kuchennymi Drzwiami Zaczyn: 30 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej), typ 2000 90 g letniej wody Na patelnię wlać oliwę, dodać cebulę i podsmażać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli.