½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) Sos pikantny, np. z TEGO PRZEPISU [Kliknij] Ulubione dodatki lub składniki, które zostały nam z ostatniego obiadu, np.: Kawałki kurczaka Cebula Papryka Ryż [:Listonic] Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Jeśli więc zostały Ci jakieś składniki z wczoraj, zastanów się, czy nie dałoby się ich wykorzystać w bardziej kreatywny sposób, niż podając drugi dzień z rzędu to samo. 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. Ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy z niego wałek i dzielimy na 8 równych części. Przekładamy placki na dwie blachy do pieczenia (tak akurat powinny się zmieścić) i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pity pieczemy ok. 10 minut na obu blachach równocześnie, zamieniając je miejscami, gdy zauważymy, że górne placki mocniej się zarumieniły. Po drugie: świetnie nadaje się na wynos lub na imprezy. Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/, oraz dietetyczny sos pikantny, na który przepis podawałem tutaj: http://proste-przepisy.pl/dietetyczny-sos-pikantny/. 🙂 Chlebki pita to świetne danie na imprezy, a także do zabrania ze sobą w drogę, gdy posiłek spożywamy w biegu. Każdą z części wałkujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Po wyjęciu z piekarnika odcinamy końcówkę każdej pity i je otwieramy (jeśli trzeba, pomagamy zrośniętym fragmentom za pomocą noża). Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Po pierwsze: jest wykonany z mojego ulubionego, uniwersalnego ciasta. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia.