If you take your coffee black, just pour the strained cold-brewed coffee to a cup and enjoy, and if you prefer a creamier version, use a vegan milk, that is more neutral in flavor like almond milk for example. INGREDIENTS (2 C, 500 ml): - 3 large wild lavender flowers - 3 tbsp ground coffee - 2 C cold filtered water (500 ml) - ice cubes, vegan milk, favorite sweetener (for serving, optional) PREPARATION: Its best to grind the coffee directly before preparation. SKŁADNIKI (2 szklanki, 500 ml): - 3 duże kwiaty dzikiej lawendy Bakra - 3 łyżki mielonej kawy - 2 szklanki zimnej filtrowanej wody (500 ml) - kostki lodu, mleko roślinne, ulubiony środek słodzący (do podania, opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Kawę najlepiej zmielić bezpośrednio przed zalaniem. Miłośnikom małej czarnej zasmakuje bez dodatków lub z samymi kostkami lodu, a tym którzy wolą bardziej kremową wersję, polecam użyć mleka roślinnego, które jest dość neutralne w smaku np. migdałowe. Oczywiście, jeśli chcemy zrobić ją w krótszym czasie lub na ciepło, składniki wystarczy zalać wrzątkiem, zaparzyć, a potem odpowiednio schłodzić lub podawać gorącą. And although you have to wait more time to have a cup, its really worth it. Of course, if you want to have it quickly or as a hot drink, just add boiling water, brew, and then serve right away or cool down and add some ice cubes before serving. It will have a better flavor then. Put it in a jar/jug, add lavender and water, stir well, cover and put it in the fridge to soak for 8-12 hours. After that time, strain it well and serve. Pierwszy raz spróbowałam jej w zeszłym roku i choć podchodziłam do niej sceptycznie, to po kilku łykach, delikatne lawendowe nuty bardzo mnie w niej urzekły. Wydłuża się co prawda czas oczekiwania na filiżankę gotowego napoju, ale warto jest poczekać na nią trochę dłużej. Pisałam już o niej w zeszłym roku i najbardziej polecam ten sposób, podczas przygotowywania kawy na zimno. Zapraszam dziś na nową wersję mrożonej kawy, a jest ona z dodatkiem lawendy.