Składniki: (ok. 5-6 szaszłyków) - ok. 200-300 g łososia (np. Biedronka), - 1 duży dojrzały ananas, - 1 czerwona papryka, - 1/2 cytryny, - przyprawy: sól, pieprz, czerwona ostra/słodka papryka, - odrobina oliwy z oliwek. sos: - 3 łyżki jogurtu greckiego, - 1 łyżka oliwy z oliwek, - 1 łyżka majonezu, - szczypta suszonej mięty (otartej), - sól/pieprz/cukier. Ewentualnie smarujemy jeszcze oliwą z oliwek, wkładamy do piekarnika (na płaską blaszkę) rozgrzanego do 180°C na 10-15 min. aż łosoś zetnie się i będzie ładnie upieczony ale jeszcze soczysty. Następnie wyciskamy sok z cytryny, na koniec obtaczamy w oliwie z oliwek. Dodatkiem do ryby będzie ryż ugotowany według przepisu na opakowaniu producenta z dodatkiem przypraw szafran, kurkumy. Nie mając pomysłu na sobotni czy niedzielny obiad, proponuję Wam szybkie i smaczne szaszłyki z łososiem, ananasem i papryką. Nakłuwamy na patyk na przemian: papryka, łosoś, ananas. Nadają się zarówno do piekarnika jak i na wiosenno/letniego grilla.