Tort śmietankowy z konfiturą wiśniową

Weronika
Ciasta
12.06.2016 7:28
Tort śmietankowy z konfiturą wiśniową
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 25 min

Składniki

biszkopt:

3/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

5 jajek

śmietanka 30% lub 36% 1 litr

cukier 3/4 lub 1 szklanka

kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki

konfitura wiśniowa

sok z połówki cytryny

cukier ok 1 łyżki

ciepła woda ok 200 ml

Przepis

Zaczynam od zrobienia biszkoptu. Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę następnie cały czas miksując dodaje stopniowo cukier, żółtka a na sam koniec na wolnych obrotach miksera dodaję przesiane mąki.

Tylko na dno blachy o średnicy 26 cm wykładam papier do pieczenia (na bokach blachy nie może być papieru ponieważ ciasto będzie nierówne i nie wyrośnie tak jak powinno). Całę ciasto przelewam na blachę. Piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 st. przez ok 20-30 minut, zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem, gdy będzie suchy to znaczy, że biszkopt jest już gotowy :)

Następnie wyłączam piekarnik i zrzucam biszkopt razem z blaszką na podłogę z odległości ok 60 cm wtedy mam pewność, że biszkopt nie opadnie. Najlepiej studzić biszkopt w otwartym i wysuniętym piekarniku.

Następnie do miksera wlewam śmietankę, cukier ja przeważnie daje 1 szklankę :) (jeżeli ktoś lubi mniej słodki należy zmniejszyć ilość cukru), kwasek cytrynowy i włączam mikser aż do uzyskania sztywno ubitej śmietany.

Do miski wlewam wodę i mieszam ją z łyżką cukru i sokiem z połówki cytryny. Jeżeli ktoś lubi można dodać alkohol. Kiedyś dodałam wódkę o smaku marakui, tort był wspaniały :)

Równie dobrze nasączyć tort można herbata owocową z cukrem-idealne rozwiązanie na dziecięcy przyjęcia :)

No i zaczynamy :) Spód nasączam 1/3 tego ponczu co zrobiłam, żeby biszkopt był cały mokry. Wykładam bitą śmietanę na grubość ok 2 cm a na nią konfiturę. Nakładam kolejną warstwę ciasta i postępuje dokładnie tak samo jak przy spodzie.

Na koniec nakładam ostatnią warstwę ciasta i cały tort pokrywam warstwą bitej śmietany.

I zostało tylko udekorować dzieło :)