Drukuj Bezglutenowa tarta z truskawkami i mascarpone forma o śr. 18 cm Składniki spód jaglany: 100 g kaszy jaglanej 1 duży banan 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki cukru pudru 1-2 łyżki mąki kokosowej szczypta soli masa mascarpone 150 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki (dobrze schłodzonej) 20 g cukru pudru 3 łyżki wiórek kokosowych (możesz pominąć) truskawki (umyte i osuszone) W przypadku tej tarty jaglanej z truskawkami kaszy po ugotowaniu nie miksowałam na gładką masę, jednak dodałam jajko, bo zależało mi na tym by móc ją potem pokroić. Spód do ciasta z kaszy jaglanej można zrobić z dodatkiem jajka – wówczas jest bardziej zwarte i twarde (tak jak w przypadku mazurka jaglanego lub szarlotki jaglanej). Dlatego zaczęłam eksperymentować z kaszą jaglaną i dziś bezglutenowa tarta z truskawkami na spodzie z kaszy jaglanej. Nie jest łatwo z nich zrobić ciasto takie jak z mąki pszennej – albo się kruszy, albo jest za suche, albo albo…. Mi bardziej jednak smakuje wersja bez dodatku jajka – spód jest jakby bardziej puszysty, jednak trudno go pokroić i się kruszy (zobacz przepis na tartaletki jaglane ze szpinakiem). Czasem tą kaszę po ugotowaniu miksuję na gładką masę, czasem jej nie miksuję i wówczas czuć małe kuleczki kaszy podczas jedzenia. Krem mascarpone należy nakładać na już upieczony i schłodzony spód, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. 3.5.3208 Inne przepisy na ciasto z kaszy jaglanej Nie piszę o mące jaglanej, a o kaszy jaglanej, wcześniej ugotowanej. Ciasto z kaszy jaglanej robiłam już nie raz. Jeśli chodzi o krem z mascarpone i śmietany kremówki to wielkiej teorii tu nie ma. Ważne by kremówka i mascarpone były dobrze schłodzone – śmietana się lepiej ubije, a po dodaniu sera też będzie trzymała sztywną formę. Do kremu dodałam też wiórki kokosowe, bo w sumie ja je wszędzie dodaje ;) Lubię kokos i podobnie jak smak kawy pasuje mi praktycznie do wszystkiego.