Kotlety ziemniaczane z chrzanem

Ewelina
Obiad
23.11.2015 17:25
Kotlety ziemniaczane z chrzanem

Składniki

1 kg ziemniaków (sałatkowych)

3 jajka

1 łyżeczka chrzanu, polecam Develey

3 łyżki mąki pszennej

1 cebula

3 łyżki posiekanego szczypiorku

sól, pieprz

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

Przepis

Ziemniaki dokładnie myję, a następnie gotuję w mundurkach. Gdy przestygną, obieram je i ścieram na grubej tarce. Dodaję też jedno ugotowane i też starte tak samo jajko. Cebulę drobno siekam i podsmażam na niewielkiej ilości oleju do zeszklenia. Dorzucam pozostałe dwa surowe jajka, cebulę, chrzan, posiekany szczypiorek i mąkę, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam krótko łyżką, tyle by składniki się połączyły. Z masy formuję 8 kotletów (warto pomoczyć lekko dłonie w zimnej wodzie), obtaczam je w bułce tartej i na średnim ogniu smażę po ok. 5 minut z obu stron. Podaję z porcją chrzanu, szczypiorkiem i sosem czosnkowym.

Przepis autorski.