Kotlety ziemniaczane z mięsem

Ewelina
Obiad
14.01.2014 10:09
Kotlety ziemniaczane z mięsem

Przepis

Składniki:

Ciasto:

70 dag ziemniaków

3 jajka

3 szklanki mąki

sól

pieprz

Nadzienie:

30 dag mielonego mięsa

15 dag pieczarek

1 duża cebula

3 łyżki mąki

sól

pieprz

Sposób wykonania:

Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Ostudzić, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść. Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki. Cebulę drobno pokroić i razem z pieczarkami i mielonym mięsem obsmażyć na oleju. Do około ¾ szklanki wody dodać mąkę i wymieszać z pieczarkami, cebulą i mięsem. Wszystko gotować ok. 15 minut. Ostudzić. Urywać ciasta po kawałku, posypywać mąką i formować w ręku krążek. Wkładać nadzienie, zlepiać jak knedle i spłaszczać. Obtoczyć kotleciki w mącę, w jajku i w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z dowolną sałatką np. z kapusty pekińskiej. Składniki na ok. 15 kotlecików. Smacznego.

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,kotleciki_ziemniaczane

Copyright © Smaczny.pl