Dlatego myślę, że jeśli macie jakieś różowe pędy rabarbaru teraz pod ręką, to za jakieś 30 minut możecie sobie już takie ciastka chrupać :) oczywiście bez niego też można je upiec, ale z rabarbarem są naprawdę wyjątkowe i póki jeszcze jego sezon się nie skończył, to warto go w taki sposób wykorzystać ☺ Polecam SKŁADNIKI (10 dużych ciastek): - 1 mała łodyga rabarbaru (100 g) - 3/4 szklanki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 70 g * - 3/4 szklanki mąki jaglanej (zmielone płatki jaglane lub lekko podprażona i zmielona kasza jaglana) 90 g ** - 1/2 szklanki płatków owsianych * lub granoli albo muesli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki syropu słodzącego (np. melasy z karobu, syropu daktylowego, klonowego itd.) 125 ml - 1/4 szklanki rozpuszczonego lub bardzo miękkiego oleju kokosowego (60 g) lub zwykłego oleju roślinnego * owies nie zawiera glutenu, ale śladowe jego ilości dostają się do niego podczas produkcji płatków, jeśli masz na gluten alergię, użyj takich z certyfikatem bezglutenowe, a jeśli po prostu go ograniczasz, użyj zwykłych płatków owsianych ** zamiast mąki owsianej i jaglanej możesz też użyć mąki orkiszowej (160 g) PRZYGOTOWANIE: ☺ INGREDIENTS (10 large cookies): - 1 small stalk of rhubarb (100 g) - 3/4 C oat flour (ground oats) 70 g * - 3/4 C millet flour (ground millet flakes or lightly toasted and ground millet groats) 90 g ** - 1/2 C porridge oats * or granola or muesli - 1 tsp baking powder - 1/2 C favorite liquid sweetener (carob molasses, date syrup, maple syrup etc.) 125 ml - 1/4 C coconut oil (very soft or dissolved to a liquid form) 60 g or regular vegetable oil * Oats do not contain gluten, but a trace quantity get to them during the production of the porridge oats, if you have an allergy for gluten, use certified gluten-free oats, but if you simply avoid cut down on gluten, use regular oats ** You can substitute the oat flour and millet flour with spelt flour (160 g) PREPARATION: Make the oat flour and millet flour, if necessary, then sift them to a bowl, add baking powder, porridge oats and stir well. Dlatego myślę, że jeśli macie jakieś różowe pędy rabarbaru teraz pod ręką, to za jakieś 30 minut możecie sobie już takie ciastka chrupać :) oczywiście bez niego też można je upiec, ale z rabarbarem są naprawdę wyjątkowe i póki jeszcze jego sezon się nie skończył, to warto go w taki sposób wykorzystać ☺ Polecam Skład tych dzisiejszych jest jeszcze bardziej prosty i przystępny, bo na co dzień takie właśnie lubię piec najbardziej, i nawet jeśli nie macie w szafce mąki owsianej czy jaglanej to wystarczy ziarna/płatki wrzucić do młynka i już będzie ;) Skład tych dzisiejszych jest jeszcze bardziej prosty i przystępny, bo na co dzień takie właśnie lubię piec najbardziej, i nawet jeśli nie macie w szafce mąki owsianej czy jaglanej to wystarczy ziarna/płatki wrzucić do młynka i już będzie ;) Przepis częściowo zainspirowany jest starym sprawdzonym przepisem na szybkie ciastka owsiano-kokosowe, których upiekłam już setki ;) ale ten dzisiejszy dostosowany jest do innych składników, których teraz używam najczęściej, czyli syrop słodzący zamiast cukru i inne rodzaje mąk oraz oleju. Przepis częściowo zainspirowany jest starym sprawdzonym przepisem na szybkie ciastka owsiano-kokosowe, których upiekłam już setki ;) ale ten dzisiejszy dostosowany jest do innych składników, których teraz używam najczęściej, czyli syrop słodzący zamiast cukru i inne rodzaje mąk oraz oleju. The list of ingredients of todays recipe is very short and simple, so if you have some rhubarb on hand, then in about 30 minutes, you can munch on one or two of those lovely cookies ☺ And of course you can bake them without it but they taste really special with rhubarb and while the rhubarb season last, its worth to use it that way. The list of ingredients of todays recipe is very short and simple, so if you have some rhubarb on hand, then in about 30 minutes, you can munch on one or two of those lovely cookies ☺ And of course you can bake them without it but they taste really special with rhubarb and while the rhubarb season last, its worth to use it that way. Formujemy 10 kulek (wielkości piłeczki golfowej), kładziemy je w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem i spłaszczamy na grubość ok. 1 cm (najlepiej zwilżyć do tego dłonie, bo masa jest dosyć klejąca lub użyć płaskiej strony łyżki). Można wtedy wygodnie złapać za kilka i zjeść, gdy nagle dopadnie nas głód, lub rano zabrać ze sobą jako posiłek na później, bądź też śniadanie na wynos, gdy nie starczy czasu zjeść go w domu. Z dodatkami kombinować można do woli i zmieniać nimi smak ciastek, w zależności od tego na jaki mamy ochotę, albo co akurat leży pod ręką. Z dodatkami kombinować można do woli i zmieniać nimi smak ciastek, w zależności od tego na jaki mamy ochotę, albo co akurat leży pod ręką. Cookies are sweet and crunchy with refreshing rhubarb pieces in the middle. The recipe was slightly inspired by this one, its an old recipe and I honestly baked hundred of those cookies, but now I changed some ingredients which I prefer more now, syrup instead of sugar and different king of flours. SIMPLE OAT COOKIES WITH RHUBARB (VEGAN, GLUTEN-FREE, REFINED SUGAR-FREE) Domowe, proste ciastka owsiane to zawsze dobra opcja na smaczny, sycący, szybki i wartościowy posiłek od rana do wieczora, lub słodki deser popołudniu. A, że teraz u większości z nas po kuchni i w lodówce walają się pędy rabarbaru ;) postanowiłam dorzucić je do tej prostej przekąski. ☺ The recipe was slightly inspired by this one, its an old recipe and I honestly baked hundred of those cookies, but now I changed some ingredients which I prefer more now, syrup instead of sugar and different king of flours.