Bakłażan z orzechowym musem barbecue

Marta
Przekąski
09.06.2016 16:41
Bakłażan z orzechowym musem barbecue
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

bakłażan 1 szt.

orzechy włoskie 1 szklanka

kolendra garść

czosnek 1 ząbek

sól, kurkuma

sos Folwark barbecue

oliwa

Przepis

bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki (wzdłuż). Posolić z obu stron i odstawić na około 30-40 minut.

W tym czasie przygotować farsz. Orzechy włoskie zmielić. Dodać do nich posiekaną kolendrę, czosnek (przeciśnięty przez praskę). Następnie doprawić solą oraz kurkumą. Całość wymieszać i dodać sos barbecue (w takiej ilości, żeby otrzymać jednolitą masę).

Rozgrzać olej na patelni. Plasterki bakłażana osuszyć z wody (powstałej na skutek soli) ręcznikiem papierowym. Usmażyć z obu stron na lekko złocisty kolor (około 1-2 minuty z każdej strony). Odstawić do ostygnięcia.

Ostudzone plastry bakłażana napełnić musem orzechowym (układając mus po krótszym boku na szerokość około 2 cm) – zwinąć ściśle w rulony.

Podawać schłodzone.