- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
bakłażan 1 szt.
orzechy włoskie 1 szklanka
kolendra garść
czosnek 1 ząbek
sól, kurkuma
sos Folwark barbecue
oliwa
Przepis
bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki (wzdłuż). Posolić z obu stron i odstawić na około 30-40 minut.
W tym czasie przygotować farsz. Orzechy włoskie zmielić. Dodać do nich posiekaną kolendrę, czosnek (przeciśnięty przez praskę). Następnie doprawić solą oraz kurkumą. Całość wymieszać i dodać sos barbecue (w takiej ilości, żeby otrzymać jednolitą masę).
Rozgrzać olej na patelni. Plasterki bakłażana osuszyć z wody (powstałej na skutek soli) ręcznikiem papierowym. Usmażyć z obu stron na lekko złocisty kolor (około 1-2 minuty z każdej strony). Odstawić do ostygnięcia.
Ostudzone plastry bakłażana napełnić musem orzechowym (układając mus po krótszym boku na szerokość około 2 cm) – zwinąć ściśle w rulony.
Podawać schłodzone.