Wilgotne ciasto z morelami i ricottą

Krzysztof
Ciasta
23.11.2014 13:55
Wilgotne ciasto z morelami i ricottą

Przepis

SKŁADNIKI:

3-4 brzoskwinie

około 5-6 moreli i kilka sztuk do dekoracji

1 cytryna

200 g ricotty

200 g gęstej śmietany

100 g migdałów

200 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

220 g cukru

150 g masła + odrobinę do posmarowania foremki

2 jaja

1 łyżeczka cukru waniliowego

1/2 łyżeczki soli

cukier puder do posypania ciasta

PRZYGOTOWANIE:

Morele i brzoskwinie umyć, przekroić na pół , wyciągnąć pestki następnie pokroić na mniejsze kawałki, ja pokroiłam na ósemki. Cytrynę dokładnie wyszorować i zetrzeć z niej skórkę. W misce połączyć ze sobą składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól cukier waniliowy, dodać skórkę z cytryny, zmielone na pył migdały oraz miękkie, pokrojone w kostkę masło. Składniki zagnieść palcami, tak aby powstała taka grubsza kruszonka. Jedną szklankę przygotowanej kruszonki odstawić do lodówki. Pozostałe wymieszać mikserem z jajkami i gęsta śmietaną. Połowę powstałej masy przełożyć do formy wyłożonej papierem do wypieków. Na to ułożyć połowę owoców, serek ricotta, pozostałą masę i owoce. Ostatnią warstwą jest kruszonka odstawiona do lodówki. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec 90 minut, tak aby kruszonka z wierzchu było mocno przyrumieniona. Przed wyciągnięciem z formy odczekać do przestygnięcia ciasta. Podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego:)