Przepis
Masa serowa:
500g sera sernikowego, zmielonego minimum dwukrotnie
250g mascarpone
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (około 530g)
2 jajka
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruchy spód:
300g ciasteczek owsianych bez czekolady
50g masła, rozpuszczonego
Ponadto:
10 dojrzałych moreli, przekrojonych na połówki
100g migdałów, zarumienionych na suchej patelni
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ciasteczkowego spodu. Ciastka owsiane kruszymy w blenderze lub ręcznie (np. wkładając do worka, szczelnie zamykając i rozgniatając przy pomocy wałka lub tłuczka do mięsa). Proszek z ciastek łączymy z roztopionym masłem, wykładamy tą masą spód i boki formy na tartę. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
Następnie przygotowujemy masę serową. Do dużej miski wkładamy ser oraz mascarpone, miksujemy do połączenia. Następnie wbijamy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną (wcześniej przesiane oraz ziarenka wanilii. Na koniec wlewamy mleko słodzone, miksujemy jeszcze chwilkę.
Na kruchy spód wylewamy masę serową, na wierzchu ciasta układamy przepołowione morele.*
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na niższej półce umieszczamy naczynie z wrzącą wodą. Pieczemy około 60 minut, aż ser się zetnie a wierzch będzie rumiany. Po upływie czasu wyłączamy piekarnik, lekko go uchylamy i pozostawiamy w nim ciasto aż do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.