SKŁADNIKI: (na 4 porcje) 1/2 opakowania makaronu penne 1 opakowanie sera mascarpone (250 g) 1/2 szklanki mleka 1 słoik suszonych pomidorów 15 pomidorków cherry garść świeżego szpinaku baby 500 g piersi z kurczaka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. 2. Przyznam szczerze, że nie jadłam wcześniej makaronu w tej odsłonie i byłam mile zaskoczona delikatnym smakiem sosu z sera mascarpone połączonym z lekko kwaskowatymi suszonymi pomidorami. 5. Do kurczaka i pomidorów dodajemy cały ser mascarpone i pół szklanki mleka, mieszamy wszystko tak długo, aż się rozpuści ser. 7. Gdy makaron się ugotuje (będzie al dente), odcedzamy go, przelewamy zimną wodą, dodajemy do sosu i mieszamy chwilę podgrzewając całość. Jak widać człowiek uczy się całe życie i nie raz jeszcze pewnie przyjdzie mi spróbować czegoś po raz pierwszy. W czasie gdy makaron się gotuje zajmujemy się przygotowaniem sosu. W jakiś nerwowy ciężki dzień lub leniwą sobotę sprawicie radość sobie i rodzinie tym prostym i smacznym daniem. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do kurczaka, chwilę podsmażamy.