SKŁADNIKI: (na 6 sztuk) opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka cynamon dżem lub konfitura o dowolnym smaku sok z połowy cytryny masło lub olej(do wysmarowania formy) cukier puder (do dekoracji) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na pół, odcinamy piętki, a następnie wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cieniutkie plasterki. 2. 5. Na krawędzi każdego pasa układamy plasterki jabłek, tak aby każdy plasterek jabłka przykrywał poprzedni do połowy (jak dachówka). 6. Jabłka posypujemy cynamonem i skłądamy ciasto wzdłuż pasa na pół sklejając delikatnie ciasto z owocami. Napisz mi ciekawy komentarz pod wpisem tutaj lub na Facebooku Każdy taki miły gest to motywacja do dalszej pracy nad rozwojem bloga i własnym, bo dzięki temu wiem, że moi czytelnicy gdzieś tam są, czytają i podoba im się to, co piszę. Ufff… Ciastka róże podbijają internet, a ja po raz pierwszy natknęłam się na nie NA TYM FEJSBUKOWYM PROFILU. Za pół godziny wpadają goście na kawkę, a w moim schowku na słodkości zostało tylko kilka ostatnich kostek gorzkiej czekolady. 😉 Szybki risercz lodówki i okazuje się, że na stanie jest rulon ciasta francuskiego, malinowy dżem i kilka jabłek. Ciasto francuskie choć kaloryczne uratowało mnie już nie raz w kwestii braku pomysłu i dlatego zawsze mam chociaż jedno w pogotowiu. 7. Następnie zwijamy cały pas ciasta z góry na dół, tak by utworzyło kształt róży. Jeśli podobał Ci się ten wpis, możesz dodać mi o tym znać na kilka sposobów: *