Risotto z kurczakiem - wersja ekspresowa

Ewelina
Obiad
03.06.2016 19:37
Risotto z kurczakiem - wersja ekspresowa

Składniki

Risotto z kurczakiem

- 300 gram ryżu arborio czyli ryż do risotto

- 300 gram usmażonego kurczaka

- 200 gram mrożonego/świeżego groszku

- 4 szklanki bulionu

- 2 łyżki śmietany 30%

- 1 duża cebula

- pietruszka

- sól i pieprz do smaku

- parmezan

Przepis

Kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem a następnie podsmażany.

Odstawiamy usmażonego kurczaka.

Kroimy cebulę na drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę a następnie dodajemy cebulę. Podsmażamy cebulę.

Do cebuli dosypujemy ryż i lekko go podsmażamy. Dodajemy bulion i mieszamy, aż ryż wchłonie płyn. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie już al dente.

Do ryżu dodajemy groszek oraz kurczaka, cały czas mieszając oraz gotując.

Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy pietruszką.

Nasze risotto już na telerzu posypujemy parmezanem i gotowe.

Smacznego