Składniki
Risotto z kurczakiem
- 300 gram ryżu arborio czyli ryż do risotto
- 300 gram usmażonego kurczaka
- 200 gram mrożonego/świeżego groszku
- 4 szklanki bulionu
- 2 łyżki śmietany 30%
- 1 duża cebula
- pietruszka
- sól i pieprz do smaku
- parmezan
Przepis
Kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem a następnie podsmażany.
Odstawiamy usmażonego kurczaka.
Kroimy cebulę na drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę a następnie dodajemy cebulę. Podsmażamy cebulę.
Do cebuli dosypujemy ryż i lekko go podsmażamy. Dodajemy bulion i mieszamy, aż ryż wchłonie płyn. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie już al dente.
Do ryżu dodajemy groszek oraz kurczaka, cały czas mieszając oraz gotując.
Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy pietruszką.
Nasze risotto już na telerzu posypujemy parmezanem i gotowe.
Smacznego