Ciasto letnia bryza - owocowe z jogurtem

Ewelina
Ciasta
03.06.2016 17:33
Ciasto letnia bryza - owocowe z jogurtem

Składniki: Ciasto kruche: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g szczypta soli 1 jajko 1 żółtko 220g masła Krem: 800g jogurtu naturalnego 2 laski wanilii lub ekstrakt waniliowy z ziarenkami wanilii (możemy zastąpić aromatem waniliowym lub cukrem wanilinowym) 700g śmietanki kremówki 30% lub 36% około 6-9 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 12 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody w temperaturze pokojowej Wierzch: około 1kg-1,2kg umytych, osączonych owoców jagodowych (użyłam malin i borówki) 2 galaretki (użyłam truskawkowej i agrestowej) 6. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzchu poukładać owoce, zalać je lekko tężejącą galaretką i ciasto z powrotem wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, najlepiej na całą noc. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia (może być ciepła, ale nie gorąca). 4. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i miąższem wanilii. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 3. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Gotowy krem wylać na kruche ciasto i blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut. Zawinąć je w folię i wstawić na 45-60 minut do lodówki. 2. Blaszkę o wymiarach 25x35cm lub 25x40cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto kruche: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, cukrem, cukrem wanilinowym. Zapraszam dzisiaj na pyszne, waniliowe ciasto z masą jogurtowo – śmietanową. Piekarnik nastawić na 200°C na funkcji góra-dół. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z jogurtem. Pyszny, orzeźwiający deser, który zniknął u mnie błyskawicznie:), najbliższym, którzy przyjechali do mnie na wakacje, bardzo smakował.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.malacukierenka.pl/ciasto-letnia-bryza-owocowe-z-jogurtem.html