Łatwe ciasto z owocami na zimno

Ewelina
Ciasta
03.06.2016 17:28
Łatwe ciasto z owocami na zimno

Łatwe ciasto na zimno z owocami Składniki: około 80-100g biszkoptów 300ml kefiru lub jogurtu 4 galaretki w proszku (użyłam truskawkowej, malinowej i wiśniowej) około 300-500g świeżych, umytych owoców jagodowych (użyłam malin i jeżyn) 1. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. 4. Galaretkę rozpuszczoną w 200ml wody wymieszać z kefirem lub jogurtem, można przy pomocy miksera (będzie szybciej) lub energicznie łyżką i odstawić w chłodne miejsce, aż masa zacznie delikatnie tężeć. Deser powstał z tego, co akurat miałam pod ręką i chociaż trzeba czekać, aż ostygną galaretki, to jednak nie absorbował dużo czasu, co akurat w bardzo upalny, zabiegany dzień było mi na rękę. Następnie wylać pozostałą masę kefirową, wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na około 30-60 minut, aż masa stężeje. 6. Pozostałą ostygniętą, lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch schłodzonego deseru. 5. Blaszkę wyłożyć biszkoptami i zalać je najpierw połową kefirowej, lekko tężejącej galaretki i wsatwić do lodówki na około 10 minut (zapobiegnie to wypływaniu biszkoptów na wierzch). Blaszkę wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, aż galaretka całkowicie stężeje. 3. Pozostałe trzy galaretki rozpuścić w 1l gorącej wody, również odstawić do całkowitego ostygnięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.malacukierenka.pl/latwe-ciasto-na-zimno-z-owocami.html