- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
3 plastry sera feta ok 50g
2 garście sałaty, np. roszponki
2 garście świeżych listków bazylii
garść świeżej mięty
1 łyżka (10g) orzechów nerkowca
garść (70g) truskawek
1 łyżka (10g) oleju
1 łyżka soku z cytryny
pieprz świeżo mielony
Przepis
Sałatę, miętę i bazylię opłukać.
Fetę pokroić w kostkę.
Orzechy pokruszyć.
Z oleju, soku z cytryny i pieprzu przygotować sos.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać, skropić sosem.
Ilość porcji: 1
Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji:
WW = 0.8, WBT = 2.5, kcal = 278, węglowodany z błonnikiem = 10.1g, błonnik = 2.0g, białko = 11.3g, tłuszcz = 22.8g,
Suma wymienników (WM) = 3.3, w tym procent WBT = 76