Tort truskawkowo – bananowy z kremem jogurtowym Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 cytryny 1-2 łyżki grenadyny (jeśli nie mamy, można pominąć) 2 łyżeczki cukru pudru 2/3 szklanki wody Środek: 300g truskawek – umytych i obranych 4 banany sok z 1/2 cytryny 500g naturalnego jogurtu 4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g 500g śmietanki kremówki 36% 1 fix do śmietany 6 łyżeczek żelatyny (około 18g) 12 łyżek wody Wierzch i boki: około 650g-700g śmietanki kremówki 30% lub 36% 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 2 fixy do śmietany Do ozdoby: przepołowione truskawki plasterki banana skropione sokiem z cytryny miechunka Biszkopt: Pozostałą bitą śmietanę przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton 1M) i wycisnąć rozetki na wierzchu tortu oraz po bokach (patrz krótki filmik na początku postu). Śmietanę ubić na sztywno z fixami, cukrem pudrem, cukrem z prawdziwą wanilią. 1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 11. Na biszkopt w blaszce wylać połowę masy bananowej i blaszkę wstawić na 5 minut do zamrażalnika. 14. Tort ostrożnie wyjąć z tortownicy, ułożyć na paterze i posmarować boki oraz wierzch bitą śmietaną. Ostatni biszkopt nasączyć i tort wstawić do lodówki na parę godzin (można na całą noc). Biszkopt nasączyć połową ponczu i wyłożyć na niego pozostały krem z bananami. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10 minut do przestygnięcia. Zapraszam na smaczny, jogurtowy tort z truskawkami i bananami. Czas na nowe dzieło z truskawkami :). Banany obrać, pokroić w plasterki i polać sokiem z 1/2 cytryny. Po wyjęciu z zamrażalnika wylać połowę masy truskawkowej, przykryć drugą częścią biszkoptu. 15. Wierzch tortu udekorować truskawami i plasterkami banana polanego sokiem z cytryny. Środek: 7. Żelatynę zalać 12 łyżkami wody i odstawić na 15 minut, aby napęczniała. 9. Śmietankę kremówkę ubić z fixem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.