Sałatka z fetą

Ewelina
Sałatki
15.03.2015 9:12
Sałatka z fetą

Przepis

Składniki:

na 1 porcję

1/2 małej główki sałaty lodowej

1/2 ogórka (szklarniowy, kroniszon)

50 g sera typu feta

garść zielonych oliwek

garść ziarna słonecznika

dressing:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka płynnego miodu

1/2 łyżeczki musztardy Dijon

Sałatę lodową oczyszczam i rwę w dłoniach na mniejsze kawałki, układam na talerzu.

Ogórka i ser kroję w kostkę, układam na sałacie. Na suchej teflonowej patelni przez kilka minut prażę słonecznik, aż będzie złocisty i wraz z oliwkami układam na wierzch sałatki.

Składniki na sos dokładnie ze sobą mieszam np. w zamkniętym słoiczku i bezpośrednio przed podaniem polewam nim sałatkę.