Przepis
Składniki:
kilka garści sałaty (np. roszponki)
8-10 truskawek
ok. 100 g fety
1/4 szklanki pistacji, obranych i posiekanych
4 duże liście bazylii, drobno posiekane
sok z cytryny
oliwa
sól
Przygotowanie:
Sałatę umyj, odwiruj i ułóż na talerzach. Skrop oliwą i delikatnie posól.
Truskawki umyj i pokrój wzdłuż na ćwiartki albo ósemki (w zależności od wielkości truskawek).
Na sałacie ułóż truskawki, posyp pokruszonym serem feta, bazylią i pistacjami.
Skrop sokiem z cytryny.
Wskazówki:
Sałatka smakuje bardzo dobrze też skropiona sosem miodowo-octowym. Wymieszaj 1 łyżeczkę płynnego miodu, 1 łyżeczkę octu balsamicznego, 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę wody.
Żródło przepisu: