Potrzebujemy: - pół średniej wielkości kalafiora - 1 ząbek czosnku - 3 łyżeczki płatków drożdżowych - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka suszonego tymianku - 1 łyżeczka sosu sojowego - 1 łyżka mąki - pieprz, sól - Panierka: płatki kukurydziane np. cornflakes (lub mąka kukurydziana) - Gotowe nuggetsy smażymy lub pieczemy w piekarniku ok. 30 min w 200*C - układamy je na blasze wysmarowanej olejem i pieczemy, aż się zarumienią z jednej i z drugiej strony. Po ugotowaniu odcedzamy, rozgniatamy go widelcem (nie ugniatamy go na miazgę, tylko z grubsza zostawiając niewielkie kawałki kalafiora:) Na przykład tworząc z niego pyszną przekąskę na ciepło lub zimno - nuggetsy kalafiorowe. Oto jeden z naszych pomysłów :) Nuggetsy z kalafiora Trzeba korzystać z sezonu na kalafiory i testować je w różnych wersjach.