- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
350 g zielonych szparagów
1 łyżeczka masła klarowanego
1 pęczek natki pietruszki
50 ml oleju
50 g twardego sera (np. rubin lub parmezan)
2 ząbki czosnku
1 łyżki soku z limonki
skórka starta z ½ limonki
sól
pieprz
Przepis
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i pokroić w 3 – 4 cm kawałki. Wrzucić je na rozgrzaną patelnie z 1 łyżeczką klarowanego masła i smażyć około 8 – 10 minut - szparagi ostudzić.
Natkę pietruszki umyć, osuszyć i lekko posiekać. Ser zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki.Szparagi, natkę, olej, sok i startą skórkę z limonki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek zmiksować, pod koniec dodać starty parmezan. Pesto doprawić do smaku solą i pieprzem.