Pesto z zielonych szparagów

Iza
Śniadania
13.05.2016 14:25
Pesto z zielonych szparagów
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

350 g zielonych szparagów

1 łyżeczka masła klarowanego

1 pęczek natki pietruszki

50 ml oleju

50 g twardego sera (np. rubin lub parmezan)

2 ząbki czosnku

1 łyżki soku z limonki

skórka starta z ½ limonki

sól

pieprz

Przepis

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i pokroić w 3 – 4 cm kawałki. Wrzucić je na rozgrzaną patelnie z 1 łyżeczką klarowanego masła i smażyć około 8 – 10 minut - szparagi ostudzić.

Natkę pietruszki umyć, osuszyć i lekko posiekać. Ser zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki.Szparagi, natkę, olej, sok i startą skórkę z limonki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek zmiksować, pod koniec dodać starty parmezan. Pesto doprawić do smaku solą i pieprzem.