- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Składniki:
2 szkl. mrożonego groszku (300 g)
1/4 szkl. łuskanego słonecznika
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
sok z połowy limonki
50 g sera feta
pieprz
sól
Przepis
Przygotowanie:
W niedużym garnku ugotuj mrożony groszek do miękkości. Potrwa to ok.10 min. Następnie odcedź go na sicie i przelej zimną wodą. Odsącz z nadmiaru wody. Na suchej patelni upraż słonecznik aż stanie się złocisty. Do misy blendera włóż groszek, słonecznik, pokruszoną fetę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Polej oliwą i sokiem z cytryny. Zmiksuj blenderem do otrzymania gładkiej pasty. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj udekorowane ziarenkami słonecznika i kolendrą.