Przepis na ok. 15 kotletów Potrzebujemy: 1/2 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej garść świeżego szpinaku lub mrożonego 2-3 ugotowane ziemniaki 1 cebula 2-3 łyżki mąki kukurydzianej + ok. 2-3 łyżki na panierkę (można tez użyć mąki z cieciorki) 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub tej z puszki 1,5 łyżki sosu sojowego sól, pieprz Przygotowanie: Zielone szpinakowe kotlety z dodatkiem kaszy jaglanej idealnie spełniają tę funkcję - smaczne i proste w przygotowaniu oraz bezglutenowe. Jeżeli nie mieliśmy czasu na namoczenie, możemy użyć gotowej ciecierzycy z puszki. Wiosna w pełni, więc skoro za oknem jest zielono i kwitnąco, to czemu by nie na talerzu? Namoczoną wcześniej ciecierzycę (ok. 8 h) gotujemy z sodą oczyszczoną, dzięki czemu szybciej będzie miękka. Na niewielkiej ilości oleju podduszamy szpinak, żeby odparowała z niego woda. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju, aż się zeszkli i ładnie zarumieni.