Składniki na 40-60 ciasteczek (w zależności od wielkości foremki użytej do wykrawania) 210 g mąki pszennej np. typ 450 (tortowa) 20 g ziemniaczanej 85 g drobnego cukru lub cukru pudru 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kawy zbożowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 100 g zimnego masła lub margaryny 1 jajko W misce wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki. Rozwałkować na obsypanym mąką blacie kuchennym/stolnicy na grubość ok. 3 mm. Dodać 100 g miękkiego masła lub margaryny i jedno całe jako. Spróbowałem odtworzyć recepturę gotowego miksu w kartonie do robienia pierniczków i myślę, że są do nich bardzo zbliżone.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://kuchniajackaplacka.blogspot.com/2017/01/ciasteczka-piernikowe.html