Toffinek Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki mąki 2 łyżki czekolady rozpuszczalnej 4 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa toffi: 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) puszka kajmaku/masy krówkowej (510g) (510g) 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki żelatyny Bita śmietana: 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2 łyżki adwokatu/ajerkoniaku Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy czekoladę, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Dodatkowo: opakowanie podłużnych biszkoptów typu Lady Fingers (140g) 2 łyżki kawy rozpuszczalnej starta czekolada lub posypka czekoladowa do dekoracji Wymiary 30 x 25 cm. Resztę kawy (2 łyżki) rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Kawę również rozpuszczamy w gorącej wodzie, miniej więcej w 1/4 szklanki. Żelatynę, podobnie jak wcześniej, rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia. Masę toffi rozpoczynamy od rozpuszczenia żelatyny w niewielkiej ilości gorącej wody. Znalazłam go w gazetce z przepisami i czytając składniki stwierdziłam, że musi być pyszny. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy nagrzanym do 160° (z termoobiegiem) piekarniku do tzw. suchego patyczka. Następnie układamy namoczone w kawie biszkopciki i przykrywamy pozostałą częścią masy. Później do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ucierając. Na czekoladowy biszkopt wykładamy połowę tężejącej masy toffi. Jego głównym składnikiem jest śmietana kremówka połączona z kajmakiem i zatopionymi biszkopcikami.