Składniki: (na około 60 sztuk pierogów) 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli Wykonanie: Woda do pierogów musi być bardzo ciepła. Bardzo ważna dla niego jest temperatura wody, która musi być bardzo ciepła, aby ciasto zrobiło się odpowiednio elastyczne (rzecz nauczona na warsztatach kulinarnych) no i odpowiednie proporcje. Najlepiej ją zagotować, a potem odstawić na około 3 minuty, wtedy powinna mieć odpowiednią temperaturę (taką, żeby była rzeczywiście bardzo ciepła, ale żeby już się nią nie poparzyć). Takie które nie lepi się do stolnicy, jest elastyczne, ale przy tym bardzo wytrzymałe no i bardzo fajnie się z nim pracuje. Już ostatnio wspominałam na moim fanpagu na fb, że odkryłam najwspanialsze ciasto na pierogi. Następnie ciasto uformować w kulkę i odstawić po przykryciem (żeby nie wyschło) na pół godziny, aby odpoczęło.