Składniki: 40 g orzechów ziemnych lub nerkowca lub fistaszków ( niesolonych) 30 g pestek dyni (lub słonecznika) 20 g siemienia lnianego 75 g daktyli 30 g żurawiny 6 g kakao skórka starta z dwóch pomarańczy Wykonanie: Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i zetrzeć z nich skórkę. Ostatnio robiłam jaglane kokosanki (które może cukier mają, ale jednak dobrym składnikiem jest tam kasza jaglana) i na które przepis niedługo się pojawi na blogu, a teraz przyszła pora na zrobienie energetycznych batonów z orzechami, daktylami, żurawiną, siemieniem (same pyszne! i zdrowe! rzeczy) i tym razem całkowicie bezcukrowo! Dlatego też coraz częściej szukam pomysłów na zdrowe, własno-robione słodycze, które oprócz tego, że zaspokoją moją ochotę na słodkie, to jeszcze mają w sobie coś wartościowego. Ostatnio stwierdziłam, że za dużo jem sklepowych słodyczy i za bardzo mnie do nich ciągnie, chociaż wiem, że nie powinnam ich jeść zbyt często.