by Ula Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki 120 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 25 ml wody Nadzienie: 1 cukinia 1 batat 2 marchewki 1 bakłażan 150 ml śmietany 30% 1 jajko 100 g startej mozzarelii puszka groszku z puszki sól, pieprz, słodka i ostra papryka olej Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać do miski, dodać masło i posiekać je nożem po czym składniki zagnieść ręką. Następnie układać (a w zasadzie lekko wbijać w puree) plasterki warzyw, tak aby powstała róża (najlepiej zacząć układać plasterki od zewnętrznej warstwy tarty ku środkowi w taki sposób, aby plasterki dobrze do siebie przylegały). Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniki przez około 20 minut (5 minut wcześniej dobrze sprawdzić ciasto, bo może się okazać, że już jest ładnie zarumienione i gotowe). Nie miałyśmy nawet zbyt dużego problemu z wybraniem sobie dania do ugotowania, bo zakręcona tarta czekała w kolejce do zrobienia przeze mnie już od dłuższego czasu, a pozostałej grupce również się bardzo spodobała. Wszystkie warzywa pokroić na cienkie plasterki (do marchewki i batata najlepiej nadaje się w tym celu obieraczka do warzyw). fot. by Ula Na upieczone ciasto nałożyć puree z groszku, na to wylać połowę sosu śmietanowo-serowego. Oryginalny przepis na którym bazowałyśmy znalazłyśmy na blogu Anyżkowo plus zrobiłyśmy kilka zmian m.in dodatek groszku, który wzbogaca smak dania i batata (którego ostatnio polubiłyśmy). Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć do foremki, najlepiej stosunkowo wysokiej (można też po prostu wylepić foremkę ciastem).