A na upały - najlepsze lody :) Składniki na lody domowe: 330 ml śmietany 30% 2-3 jajka 100 g cukru 1 łyżka letniej, przegotowanej wody Skorupki jajek dokładnie myjemy detergentem i oparzamy wrzątkiem! Miskę do śmietany schładzamy, wkładając ją wcześniej do zamrażalnika W schłodzonej, metalowej misce/garnku umieszczamy zimną śmietanę, w osobnej misce białka, w trzeciej żółtka. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy pozostały cukier i jeszcze trochę miksujemy. Bezpośrednio po przelaniu śmietany do miski, ubijamy ją mikserem na sztywną pianę. Do zmiksowanych żółtek dodajemy powoli ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy. Do zrobienia lodów potrzebujemy trzech misek (do ubijania śmietany najlepsza będzie metalowa miska lub garnek). Używamy tu surowych jajek, więc raczej sklepowych niż od baby z targu.