Szparagi przygotowałam dzięki życzliwości marki Master Cook Handel Składniki: - 1 opakowanie ciasto filo - 9 szparagów zielonych z odciętymi końcówkami - 3 plastry boczku - 3 plastry sera żółtego - 20 dag ricotty - 10 dag mascarpone - 2 jajka - gałka muszkatołowa Wykonanie: Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce a następnie blanszujemy około 5 minut w osolonej, gotującej się wodzie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym w 180-200 stopni na termoobiegu około 30 minut aż zmiękną i delikatnie się przyrumienią. Jeśli nie jesteście jeszcze fanami szparagów, spróbujcie ich w formie tarty z ciastem filo. Każdy arkusz ciasta filo smarujemy roztopionym masłem przy pomocy pędzla, żeby ciasto nie wyschło podczas pieczenia. Arkusze z ciasta układamy w naczyniu kolejno, każdy nieco przesuwając w stosunku do poprzedniego. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku.