SKŁADNIKI: 1 opakowanie rukoli 1 główka sałaty lodowej 4 słodkie gruszki 1 podwójna pierś z kurczaka 2 garście orzechów włoskich 3 łyżki miodu przyprawy do kurczaka: papryka słodka, czosnek granulowany, tymianek, sól, pieprz kiełki brokułów lub rzodkiewki lub inne (ja tym razem zrobiłam bez bo nie dostałam) SOS: 1 duży jogurt naturalny 3 ząbki czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kurczaka najlepiej zamarynować w odrobinie oliwy wymieszanej z przyprawami. Jeśli tylko pogoda na to pozwala długi weekend majowy jest z reguły tym, który rozpoczyna sezon na marynowanie karkówki, grillowane kiełbachy i wędzenie dymem sąsiadów. Nie mam nic przeciwko potrawom z rusztu, ale najbardziej z całej tej grillowej fiesty lubię to co u niektórych do mięcha stanowi tylko skromny dodatek, czyli sałatki. Dobrze się składa, bo na sałatki w naszej rodzinie istnieją niezliczone przepisy i produkuje się je w przeróżnych konfiguracjach. A jeśli szukacie pomysłu na nową sałatkę to dobrze trafiliście, bo ta jest wyśmienita i zachwyci niejednego wytrawnego konesera sałat. 7. Polecam nie dodawać sosu do sałatki, tylko polewać nim składniki dopiero na talerzu. Jadamy ich dużo, chętnie i stanowią zdrowy dodatek do towarzyszącej im grillowanej piersi z kurczaka, czy karkówki. Owinąć naczynie z kurczakiem folią i wstawić na noc do lodówki. 2. Rozgrzewamy patelnię i wsypujemy na nią dwie garście orzechów, a następnie polewamy je miodem.