NAJLEPSZE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Gosia
Boże Narodzenie
17.11.2016 18:21
NAJLEPSZE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Gdy cisto będzie już lepiące i niezbyt gorące przekładamy wszystko z miski na oprószony mąką blat i wyrabiamy rękoma tak długo, aż stanie się gładkie i elastyczne (około 15 min). Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzu lub tacy tak aby nie leżały na sobie (inaczej mogą się posklejać. Jeśli chcemy użyć grzybów suszonych należy je najpierw opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin lub na całą noc. Jedną z nich umieszczamy w misce i przykrywamy wilgotną ściereczką, a drugą część rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów. Po tym czasie przewróć je na drugą stronę i zostaw na kolejne pół godziny. Jeśli i Wy chcecie sami przygotować domowe pierogi z kapustą i grzybami poniższy przepis na pewno okaże się przydatny. Poukładaj na tacy lub talerzu i włóż na pół godziny do zamrażalnika. Można też od razu po zmieszaniu z olejem włożyć do woreczka i zamrozić w ten sposób, ale prawdopodobnie niektóre się ze sobą posklejają. Jak co roku przygotowałam je w ilości hurtowej i czekają zamrożone na jutrzejszy świąteczny wieczór. Oczywiście, tak jak i w TYM przepisie zastosowałam przepis na ciasto, którego nauczyła mnie kochana babcia Hela. Jeśli będziemy chcieli pierogi rozmrozić wrzucamy je na chwilę do gorącej wody i trzymamy kilka minut. Zmniejszamy ogień i gotujemy pierogi przez 2-3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. W moim domu pierogi najczęściej podawane są jako dodatek do barszczu, chociaż mi i tak smakuje bardziej ta mniej kaloryczna ich wersja po podsmażeniu. Można składniki na farsz zmielić w maszynce do mielenia mięsa przy zastosowaniu bardzo dużych oczek. Kapustę ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody (np. przez gazę).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://qulinarna.com/2015/12/23/pierogi-z-kapusta-i-grzybami/