Gorzka czekolada – 1 tabliczka Kakao – 1 łyżka Masło orzechowe – 1 łyżka (spora) (przepis na masło orzechowe) Mleko kokosowe – 250ml (najlepiej z 300g wiórków na litr) Wódka orzechowa (orzech laskowy) – 200ml Wykonanie: 1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Są jednak dni, w których nie chce się być chamem pijącym kolejkę za kolejką, tylko przybrać maskę statecznej, kulturalnej osoby (może dziadka), która zasiada do jednego, dwóch… no dobra, góra trzech kieliszków słodkiego, niskoprocentowego alkoholu i sączy go delikatnie delektując się smakiem. Ja zrobiłem go delikatnie inaczej, ponieważ dla mnie fajną opcją do dodania było masło orzechowe i gorzka czekolada, żeby słodycz pochodząca z mleka skondensowanego nie była zbyt duża. Po rozmowie z mamą na temat likierów, które od czasu do czasu gościły w domowym barku jeszcze za czasów jedzenia i picia wszystkiego, najlepiej wspominała Likier Monte. UWAGA: Likier w lodówce zmienia konsystencję na podobną do Monte (można jeść łyżeczką), dlatego nie wstawiaj do lodówki, jedz łyżeczką albo przed planowanym rozlaniem wyjmij wcześniej. 2. Do czekolady dodaj kajmak, kakao, masło orzechowe i podgrzewaj oraz mieszaj do czasu połączenia się w jednolitą masę. W końcu trzeba czasami tworzyć pozory kulturalnego człowieka, jeśli na co dzień nie zawsze to wychodzi. Likier Monte W życiu nie chodzi tylko o to, żeby się ubzdryngolić. 5. Spróbuj, ale nie za dużo! (Pac w rękę) – przecież mówiłem! Potrzebujesz: Kajmak – cała porcja z przepisu na wegański kajmak