Z kolei wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne; glutation – wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera; – wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera; błonnik – poprawia perystaltykę jelit; – poprawia perystaltykę jelit; inulina – zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia; witaminy C i E oraz beta-karoten – poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci; oraz – poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci; asparagina – wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu; – wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu; wapń, fosfor, potas . Kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia; , który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Z kolei wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne; . Mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 procent wody szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy , który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Szparagi, jak już pisałam wiele razy, są super zdrowe, zawierają mnóstwo witamin, minerałów i mam wrażenie, że pojawiają się na wiosnę, żeby pomóc nam nabrać siły po zimie ???? Wystarczy im kilka minut, żeby zmienić się w najpyszniejsze, lekko orzechowe w smaku, chrupiące łodyżki. Dodać do tego brązowy ryż, batata, truskawki oraz orzechy i mamy dość konkretną, ale wciąż lekką, wiosenną sałatkę, którą można zjeść jako danie główne, zabrać do pracy lub podać do grillowanego mięsa.