Cannelloni z mięsem - przepis

Ewelina
Makarony
21.12.2013 10:05
Cannelloni z mięsem - przepis

Przepis

Przepis na 13 cannelloni:

13 rurek cannelloni (użyłam Lubella - rurki nie wymagają wcześniejszego podgotowania)

1/2 kg mięsa mielonego

2 cebule

4 ząbki czosnku

5 średnich pomidorów

1 mały koncentrat pomidorowy

1 jajko

50 dag startego żółtego sera (gouda, edamski)

cukier

bazylia

oregano

sól, pieprz

Cebulę i czosnek drobno kroimy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Na oleju szklimy połowę czosnku i cebuli. Dodajemy pomidory i gotujemy 20 minut. Doprawiamy oregano, bazylią, cukrem, solą i pieprzem do smaku. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy 2 minuty. Pozostawiamy pod przykryciem

W drugim garnku na oleju szklimy resztę cebuli i czosnku, wrzucamy mięso i smażymy około 10 minut. Doprawiamy oregano, solą, pieprzem i studzimy. Po ostudzeniu mieszamy z surowym jajkiem i połową żółtego sera.

Farszem napełniamy rurki. Układamy je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem i zalewamy sosem pomidorowym. Rurki nie powinny być zbyt ciasno ułożone w formie, ponieważ podczas zapiekania rosną i potem ciężko je wyciągnąć. Sos pomidorowy powinien zalać dokładnie cały makaron, bo wtedy jest gwarancja, że rurki będą miękkie.

Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut (bez przykrycia). Po tym czasie posypujemy drugą połową żółtego sera i pieczemy przez kolejne 15 minut.