Przepis
Przepis na 13 cannelloni:
13 rurek cannelloni (użyłam Lubella - rurki nie wymagają wcześniejszego podgotowania)
1/2 kg mięsa mielonego
2 cebule
4 ząbki czosnku
5 średnich pomidorów
1 mały koncentrat pomidorowy
1 jajko
50 dag startego żółtego sera (gouda, edamski)
cukier
bazylia
oregano
sól, pieprz
Cebulę i czosnek drobno kroimy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Na oleju szklimy połowę czosnku i cebuli. Dodajemy pomidory i gotujemy 20 minut. Doprawiamy oregano, bazylią, cukrem, solą i pieprzem do smaku. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy 2 minuty. Pozostawiamy pod przykryciem
W drugim garnku na oleju szklimy resztę cebuli i czosnku, wrzucamy mięso i smażymy około 10 minut. Doprawiamy oregano, solą, pieprzem i studzimy. Po ostudzeniu mieszamy z surowym jajkiem i połową żółtego sera.
Farszem napełniamy rurki. Układamy je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem i zalewamy sosem pomidorowym. Rurki nie powinny być zbyt ciasno ułożone w formie, ponieważ podczas zapiekania rosną i potem ciężko je wyciągnąć. Sos pomidorowy powinien zalać dokładnie cały makaron, bo wtedy jest gwarancja, że rurki będą miękkie.
Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut (bez przykrycia). Po tym czasie posypujemy drugą połową żółtego sera i pieczemy przez kolejne 15 minut.