Chlebek bananowy

Dominika
Ciasta
29.04.2016 10:16
Chlebek bananowy

Wymieszanie wszystkich składników zajmuje dosłownie 5 minut, jedynie później trzeba dać mu godzinę w piekarniku, ale w tym czasie możemy zająć się swoimi sprawami ;) Mój piekłam bez żadnych dodatków typu orzechy czy suszone owoce, za to polecam go jeść z masłem orzechowym albo masą krówkową, choć i sam smakuje pysznie. czubata łyżka cukru waniliowego 240 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Przygotowanie Obrane banany rozgnieść przy pomocy widelca, a następnie wymieszać razem z jajkami, olejem i cukrami. Składniki Ilość: forma o wymiarze 25 x 11 cm 4 małe banany (300 g po obraniu) 1/3 szklanki oleju 2 jajka 65 g cukru 1 Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170⁰C przez 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu chlebek bananowy przestudzić trochę w formie, a następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Słodki bananowy chlebek, który poza nazwą chyba niewiele ma wspólnego z tradycyjnym chlebem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/chlebek-bananowy/