Przepis
1 szklanka maślanki
1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki kurkumy
świeża bazylia (opcjonalnie)
130 ml rozpuszczonego i ostudzonego masła
2 jajka
1 szklanka mąki kukurydzianej
kilka cienkich parówek cielęcych
1 łyżeczka lubczyku
szczypta chili
1/4 łyżeczki mielonego kminku (lub inne ulubione przyprawy)
świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli morskiej
W misce wymieszać mąkę kukurydzianą z lubczykiem, chili i kminkiem. Dodać sodę, a następnie mąkę pszenną lub orkiszową oraz słodką paprykę i kurkumę. W osobnym naczyniu wymieszać rozpuszczone masło z jajkami. Masę dodawać stopniowo do suchych składników, dokładnie mieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami, posolić, a na końcu wlać maślankę i dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 170°C. Ciasto wlewać do formy na muffinki do 3/4 wysokości (polecam formę silikonową, bez żadnych papilotek – muffinki same z niej wyskakują i nie trzeba ich obierać z przyklejającego się do ciasta papieru). Na środku każdej muffinki umieścić kawałek parówki cielęcej (równy długością wysokości formy). Ja dodatkowo każdą parówkę owinęłam liściem świeżej bazylii. Piec na złoto 15-20 minut.