Bułeczki z parówkami. Prosto i smacznie

Ewelina
13.08.2013 21:40
Bułeczki z parówkami. Prosto i smacznie

Przepis

1 szklanka maślanki

1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

1/4 łyżeczki kurkumy

świeża bazylia (opcjonalnie)

130 ml rozpuszczonego i ostudzonego masła

2 jajka

1 szklanka mąki kukurydzianej

kilka cienkich parówek cielęcych

1 łyżeczka lubczyku

szczypta chili

1/4 łyżeczki mielonego kminku (lub inne ulubione przyprawy)

świeżo zmielony pieprz

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli morskiej

W misce wymieszać mąkę kukurydzianą z lubczykiem, chili i kminkiem. Dodać sodę, a następnie mąkę pszenną lub orkiszową oraz słodką paprykę i kurkumę. W osobnym naczyniu wymieszać rozpuszczone masło z jajkami. Masę dodawać stopniowo do suchych składników, dokładnie mieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami, posolić, a na końcu wlać maślankę i dokładnie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 170°C. Ciasto wlewać do formy na muffinki do 3/4 wysokości (polecam formę silikonową, bez żadnych papilotek – muffinki same z niej wyskakują i nie trzeba ich obierać z przyklejającego się do ciasta papieru). Na środku każdej muffinki umieścić kawałek parówki cielęcej (równy długością wysokości formy). Ja dodatkowo każdą parówkę owinęłam liściem świeżej bazylii. Piec na złoto 15-20 minut.